Fostul președinte Ion Iliescu a transmis cu ocazia Zilei Naționale urări de sănătate, fericire, prosperitate tuturor românilor, arătând că noul proiect național, de reducere a decalajelor de dezvoltare față de Occident, nu e un scop în sine, ci are în vedere ca românii să fie mai liberi,mai prosperi
„Cu ocazia Zilei Naționale a României urez tuturor românilor sănătate, fericire și prosperitate! La mulți ani, România!”, a transmis fostul președinte al României, Ion Iliescu, în mesajul de 1 Decembrie, remis MEDIAFAX.
Iliescu a precizat că Unirea a rezistat aproape un secol, iar acest lucru dovedește tăria sentimentelor naționale și voința de fi împreună.
„În acești nouăzeci și cinci de ani am trăit, ca națiune, și bune, și rele. Ne-am regăsit locul firesc în marea familie europeană. Ne-am asigurat securitatea internă și externă.Trecem prin încercările unei grave crize economice și sociale. Suntem uniți și solidari, chiar dacă schimbările din ultimii ani au dus la o gravă polarizare economică și socială”, a spus Iliescu.
El a menționat că noul proiect național, acela de a reducere decalajele de dezvoltare față de lumea occidentală, nu e un scop în sine, ci are în vedere ca românii să fie mai liberi, mai prosperi.
„Redescoperim împreună datoria de a lucra pentru binele comun. Ne asumăm responsabilitățile care ne revin, renaște spiritul civic, construim împreună un nou sistem de valori morale și politice. Avem un nou proiect național, acela de a reduce decalajele de dezvoltare care ne separă de lumea occidentală, nu ca scop în sine, ci pentru a fi mai liberi, mai prosperi, mai mândri de noi și de națiunea noastră”, a precizat Iliescu.
Fostul șef de stat a arătat, totodată, că Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a reprezentat actul fondator al României Mari și împlinirea unui mare proiect național și a subliniat faptul că visul românilor de a trăi împreună, pe același pământ, ca o singură națiune, nu ar fi fost posibil fără jertfa celor căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.
„Lor, dar și tuturor celor care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru țara lor, le suntem azi recunoscători și le aducem piosul nostru omagiu. Se cuvine să aducem un omagiu și acelora care, prin inteligență, stăruință și deplin patriotism, au făcut ca sacrificul românilor să fie recunoscut de comunitatea internațională, cea care a consfințit, sub forma diferitelor tratate, Marea Unire”, a menționat Iliescu.
El a arătat că la 1 Decembrie 1918 începea un nou capitol în istoria României, care a însemnat modernizare instituțională, dezvoltare economică și socială, făurirea unei națiuni conștiente de rolul său în această parte a lumii.
Potrivit lui Iliescu, „România Mare a fost, încă de la făurirea sa, obiectul politicilor revizioniste și revanșarde ale celor care nu s-au împăcat cu ideea dispariției imperiilor anacronice, drept pentru care au târât Europa în carnagiul unui război fără precedent, iar românii au fost nevoiți să-și apere din nou, cu arma în mână, visul de a fi împreună”.